Bio palmový cukr Thnot z Kambodži, 400 g

Kód: AKCE-TE901332
Akce Bez lepku Vegan Bio
133 Kč –10 %
Fair trade bio palmový cukr z Kambodži, 400 g
133 Kč –10 % 119 Kč 106 Kč bez DPH 298 Kč / 1 kg
Skladem (8 ks)

Výjimečný čistý nerafinovaný palmový cukr z květů "nebeského stromu" Thnot z provincie Kampong Speu s chráněným zeměpisným označením původu. Min. trvanlivost do 31.5.2024.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Důvodem slevy je datum minimální trvanlivosti do 31.5.2024.

Výjimečný palmový cukr chráněný zeměpisným označením původu (PGI) v konkrétní provincii Kambodži Kampong Speu (v khmerštině znamená "přístav hvězdic") a získávaný z konkrétního druhu palmy Borassus Flabellifer, v Kambodži nazývané Thnot. Palmu Thnot si jako "nebeský strom" velmi považuje kultura Tamilů, protože všechny její části mají využití. Její název je spojován se starověkým stromovým božstvem souvisejícím s plodností. Palma Thnot roste také poblíž chrámu Angkor Wat, světově proslulého khmerského starověkého chrámu v Kambodži, a je symbolem celé země. 

Víc než cukr je však Thnot symbolem vytrvalosti a hrdosti kambodžské kultury. Pro mnoho kambodžských farmářů je Thnot nezbytný pro přežití, poskytuje stavební materiál, jídlo i další příjmy. Palmový cukr Thnot se vyrábí z mízy odkapávající z naříznutých květů palmy v nejteplejších měsících roku od prosince do března. Na rozdíl od jiných kultur sbírají kambodžští farmáři nektar v chladnějších nočních hodinách, což minimalizuje množství hmyzu chyceného ve sklizené šťávě. Také místo tradičních hliněných nádob k uchovávání nektaru používají bambusové, které budoucímu cukru dodávají přirozenou chuť.

Náš palmový cukr Thnot není ředěný a získává se přírodní cestou bez rafinace, je certifikován jako organický s chráněným označením původu. Vyznačuje se jemnou vůní a typickou sladkou chutí karamelu, která může připomínat med. Uvádí se, že se vstřebává do organismu pomaleji a má velmi nízký glykemický index, což ocení zejména diabetici. Glykemický index kolem 30 je srovnatelný s jablkem či hruškou. Ve srovnání s bílým řepným cukrem a dokonce i třtinovým cukrem obsahuje více minerálních a stopových prvků a je jeden z mála rostlinných zdrojů vitamínu B12. Šetrnější a pro tělo méně náročný palmový cukr je tak skvělý doprovod k vaší teplé i studené kuchyni a nápojům: koktejlům, vločkám, do zmrzlin, pudinků, na vaření i pečení. Lze s ním dobře nahradit všechny ostatní cukry a používat jako běžný stolní cukr. 

Složení: bio cukr z palmových květů 100 %. Neobsahuje žádné umělé konzervanty ani barviva.

 Energetická hodnota: 1624 kJ/382 kcal
 Tuky: 0 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
 Sacharidy: 94 g
      z toho cukry: 87 g
 Bílkoviny: 1,5 g
 Sůl: 0,1 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Zboží se slevou, zlevněné zboží
Hmotnost: 0.42 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 400 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
SPP: Symbol malých výrobců
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: