Bio mletá káva Sumatra Mandheling, 250 g
Kód: LO116385Související produkty
Detailní popis produktu
Velmi silná a intenzivní fair trade bio káva arabika Mandheling s obzvláště silnou vůni koření a hořké čokolády. Pěstuje ji lid Mandailing, který této varietě kávy dal jméno a proslavil ji po celém světě. Roste ve výškách 1500-1655 m n. m. v autonomní provincii Aceh v severním cípu ostrova Sumatra v Indonésii. Sumatra Mandheling je světoznámá káva jen s minimální kyselostí, jejíž chuť neztrácí na síle ani přidáním mléka či smetany. Pěstitelé ji zpracovávají jako nikde jinde na světě způsobem zvaným Giling Basah a francouzská pražírna Lobodis pak zrna praží asi 20 minut při průměrné teplotě 230 °C do světle hnědé barvy připomínající mnišské roucho.
Indonésie se svými asi 6000 obydlenými ostrovy je známá jako hlavní vývozce robusty na světě, ale několik málo jednotek procent produkce patří velmi kvalitním arabikám zejména ze Sumatry. Mandheling, název odvozený od lidu Mandailing, se někdy považuje za lokální kultivar kávy, jindy jen za kávu zpracovanou místním specifickým stylem Giling Basah. Bývá ale považována za arabiku s největší chuťovou plností a pochází pouze z Acehu, nábožensky konzervativní oblasti s historií plné odporu proti vnější správě, ať už nizozemské nebo té indonéské. Zde, na severu Sumatry, se nachází také bohatství nerostných surovin včetně ropy a možná největší zásoby zemního plynu na světě.
Zpracování kávy Giling Basah
Metoda Giling Basah se překládá jako "mokré loupání" či "mokré mletí" a spočívá ve zkrácení doby sušení kávových zrn v místě pěstování. Při všude jinde běžném mokrém zpracování kávy se kávová zrna zbavují slupky a dužniny a suší na slunci asi 20 dní, než dosáhnou zhruba 11% úrovně vlhkosti. Za dalších 30 dnů se odstraňuje pergamenová slupka a surovina se může třídit a exportovat.
Při Giling Basah však pěstitelé kávu suší jen několik hodin do asi 50% vlhkosti a hned prodávají k dalšímu zpracování do lépe vybavených stanic. Zde mají kávový mlýn, který pomocí velkého tření zbaví zrno pergamenové slupky už při vlhkosti kolem 30 %. Mlýn je často poháněn motorem osobního nebo nákladního vozu. Bohužel může docházet k rozdrcení kávových zrn, která jsou v tuto chvíli ještě měkká, zejména na jejich koncích. Jde o defekt, kterému se říká "kozí nohy". Na druhou stranu kávové zrno bez všech slupek vyschne na slunci mnohem rychleji a káva může být brzy odeslána zákazníkům do celého světa.
Ve Střední Americe trvá 2-3 měsíce, než se sklizená káva dostane ze zahrady do přístavu. Na Sumatře často netrvá ani měsíc, než se káva dostane na loď.
Náročné podnebí Sumatry
Káva je tržní plodina a čas jsou peníze, ale nebylo by fair v Giling Basah vidět jen tento aspekt. Na Sumatře je totiž velmi nestálé počasí a poslední dobou jsou výkyvy stále výraznější. Málokde je při pěstování kávy počasí tak dramatickou výzvou jako zde, kde se zemědělci snaží kávu pěstovat a sušit v tak vlhkém podnebí. Ráno svítí slunce, odpoledne prší, a tak si místní lidé nemohou dovolit kávu měsíc sušit na slunci. V Americe najdeme místa se dvěma sklizněmi v roce, v Indonésii však jedna sklizeň trvá i 8 měsíců a farmář se k rostlině vrací bezpočtukrát, aby sebral jednotlivé zralé třešně. Třešně na stromě rostou mnohem více měsíců, než ve stabilním podnebí.
Sumatra navíc leží v tzv. Ohnivém kruhu Tichomoří, a tak ji několikrát postihla zemětřesení, sopečné erupce i vlny tsunami. Ostrov je však také klenotem výjimečné biologické a etnické rozmanitosti.
Fair trade družstva pěstitelů bio kávy
Na 90 % kávových zahrad vlastní drobní farmáři a pražírna Lobodis se zde rozhodla spolupracovat s družstvem KSU. Rahmat kinara založeným v roce 2007. Dnes sdružuje na 740 pěstitelů z 12 vesnic v okresech Pegasing, Celala, Silih Nara a Rusip Antara, kteří své kávovníky pěstují v nadmořské výšce 1200-1650 m n. m. Základní zpracování kávy zvládá každý pěstitel na své farmě a pergamenovou kávu pak vozí do sběrného střediska družstva.
V každé vesnici členové každý rok hlasováním vybírají ekologické a sociální projekty v délce 1-5 let, které budou realizovat z obdržených fairtradových prémií. Největším problémem, kterému družstvo čelí, je ale změna klimatu a s ním spojená variabilita dešťových srážek, která ovlivňuje sklizeň i proces sušení kávy, který i zde potřebuje alespoň několik dnů bez deště.
Později Lobodis do spolupráce zapojil také okolní družstva pěstitelů kávy KSU Mahara (460 členů), KSU Sara Ate (778 členů), KSU ARINAGATA (+2500 členů) a čistě ženské družstvo Koperasi Kopi Wanita Gayo (Kokowagayo) se 470 členkami.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mletá káva |
---|---|
Hmotnost: | 0.261 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 250 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Lobodis: | Fair trade garance Lobodis |
Fairtrade: | Certifikace Fairtrade |