Bio mletá divoká káva Kaffa espresso, 250 g
Kód: KA560165Detailní popis produktu
Tato arabika je opravdovou specialitou a raritou mezi všemi kávami světa. Kaffa pochází ze stejnojmenné etiopské provincie, která je pradávným domovem veškeré kávy po celém světě. A právě zde ještě dnes tato Coffea Arabica divoce roste v posledních deštných horských pralesích Etiopie. Místní domorodci ji vyhledávají a ručně sbírají podobně, jako se u nás chodí do hor na lesní borůvky. Ani nemůžeme mluvit o sklizni, jako skutečně o sběru, protože zvláště této původní divoké kávě plody dozrávají postupně, a ke každé rostlině je třeba se vracet opakovaně.
Zcela nefalšovaná, nešlechtěná stará odrůda kávy arabika rostoucí zcela mimo kávové plantáže či kultivované kávové zahrady má jedinečnou nesrovnatelnou kvalitu a neuvěřitelné aroma. Podobně jako dobře udržovaná vinná réva plodí v závislosti na půdě a poloze různá vína, má i divoká odrůda kávy různé vlastnosti v různých lesních oblastech, kterým se během tisíců let přizpůsobila. Některé keře chutnají ovocně, jiné silně a kysele, další lehce a květinově. Divoká káva Kaffa má dodnes nádech znamenité výjimečnosti.
Aby byl optimálně zdůrazněn jedinečný charakter káv sesbíraných v různých částech pralesa, vybírá importér a mistři pražiči v Polsku jiné složení jednotlivých proveniencí pro každý způsob pražení, který nabízí - světlý, středně tmavý a espresso (tmavý). Tmavé pražení nabízí skvělou přípravu pro espresso s plným tělem, kořenitým podtónem, jen jemnou kyselinkou a výraznější sladkostí.
Poklad v deštných pralesích pradávného království Kaffa
Obchodní podmínky fair trade (konkrétně certifikace Naturland Fair), certifikace organického zemědělství a spolupráce s GEO schützt den Regenwald garantují trvale udržitelnou perspektivu místních drobných rolníků a sběračů, i ochranu vzácných pralesů Etiopie. Licenční poplatek plynoucí z každého prodaného sáčku kávy Kaffa chrání poslední deštné pralesy a populaci divoké kávy Coffea Arabica a podporuje i další rozvojové projekty v Etiopské vysočině.
Divokou kávu sbírají lidé v oblasti Kaffa po generace pouze pro vlastní potřebu. To se ale změnilo v roce 2003 se startem projektu německé Original Food, která vůbec poprvé nakoupila přímo od rolníků první divokou kávu. Od začátku platila místním domorodcům spravedlivé ceny, protože jen tak to dává ekonomický smysl dlouhodobě a udržitelně. Jen tak můžeme kromě úrody požadovat i zachování deštných pralesů ve zdravém stavu.
Prodej divoké kávy je pro místní pobídkou udržovat a chránit horský deštný prales a současně si vylepšovat příjmy. Zapojilo se už 13 507 domácností, které patří k jednomu ze 48 družstev tvořící Svaz farmářů Kaffa. Od roku 2016 funguje také 24 družstev v sousedním regionu Sheka na západě. Družstva organizují zpracování i skladování kávy a zajišťují téměř 150 000 lidí v jihozápadní Etiopii nejdůležitější zdroj příjmů. To umožňuje farmářům posílat své děti do školy a nakupovat zboží, které sami nevyrábějí.
Zřízení první kávové biosférické rezervace UNESCO
Projekt vyústil ve zřízení první světové kávové biosférické rezervace UNESCO a dnes je považován za vynikající příklad ochrany přírody a ekonomický rozvoj souběžně. Neprostupné horské deštné pralesy ve starém království Kaffa v jihozápadní Etiopii jsou oficiálně označeny za jedno ze 34 ohnisek biologické rozmanitosti na světě. Jsou skutečnými poklady přírody a domovem více než 244 rostlinných a 294 živočišných druhů. Oblast je domovem více než 100 druhů ptáků, a proto je mezinárodně uznávaná jako Důležitá ptačí oblast (Important Bird and Biodiversity Area (IBA)).
Zvláštní význam mají samozřejmě zásoby divoké kávy, ve světě jedinečný genetický zdroj nedocenitelné hodnoty. Už v samotném názvu to zní: provincie Kaffa je kolébkou kávy, prapůvodní domovinou divokých kávových keřů. Z těchto míst se káva rozšířila do celého světa, ale také zde v přirozeném prostředí pralesa Bonga stále roste její původní divoká odrůda. UNESCO zde chce mimo ukázat, že ochrana ekosystémů a biologické rozmanitosti může jít ruku v ruce s ekonomickým rozvojem a sociální soudržností.
V případě Kaffy to konkrétně znamená, že domorodci by měli i nadále žít ze sběru divoké kávy a dalších lesních produktů, jako je koření a med, zároveň se však zavázali omezit odlesňování a nezakládat v pralese žádnou novou ornou půdu. Díky projektu divoké kávy je nyní 32 000 hektarů lesa pod „participativním lesním hospodařením“ (PFM). To znamená, že pěstitelé kávy mají zaručeno využití „svého“ kousku lesa pro sběr kávy, zároveň se zavazují k ochraně a zachování pralesa v přírodním stavu. Vzhledem k dlouhodobému využívání je tato ochrana ve vlastním zájmu zemědělců - zůstává jejich hlavním zdrojem příjmů. Podpora prodeje místních produktů a rozvoj ekoturistiky vytváří nové možnosti příjmu pro místní obyvatele a tím se prokazatelně snižuje tlak na přírodní zdroje. Prodej divoké kávy za spravedlivé ceny je pro rolníky pobídkou udržovat a chránit horský deštný prales a současně si zvýšit příjem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mletá káva |
---|---|
Hmotnost: | 0.281 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 250 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Naturland Fair: | Certifikace Naturland Fair |
WFTO: | Garance World Fair Trade Organization |