Bio mléčná čokoláda s jahodovou náplní, 100 g
Kód: EZ971953Detailní popis produktu
Datum minimální trvanlivosti do 03/2025.
Výjimečná bio mléčná čokoláda s 38 % fair trade kakaa a plnotučným mlékem plněná mléčným jahodovým krémem (30 %). Čokoláda je přitom vyrobena bean-to-bar pod střechou jediné čokoládovny přímo z kakaových bobů od sdružení drobných pěstitelů COOPROAGRO z Dominikánské republiky až po finální tabulku čokolády. Třtinový cukr dodává kooperativa Manduvirá z Paraguaye rovněž dle pravidel fair trade. Mrazem sušené jahody v mléčné náplni pak zajišťují skutečnou a přirozenou jahodovou chuť. Obal čokolády se obešel bez hliníku, a omezuje tak svůj dopad na životní prostředí.
Poctivé bio fair trade kakao
Kakaové boby pro výrobu této čokolády dodává sdružení drobných pěstitelů COOPROAGRO (Cooperativa de Productores Agropecuarios), které vzniklo v roce 2007 odtržením od starší organizace CONACADO a už o rok později získalo certifikaci ekologického zemědělství i Fairtrade. Jde o regionální zastřešující organizaci, která působí v 25 okresech 6 provincií na severovýchodě Dominikánské republiky a sdružuje na 3 390 členů včetně více než 500 žen, kteří vlastní v průměru 5,3 hektaru půdy. Mnozí z farmářů dříve pěstovali kávu, ale dnes je jejich nejdůležitější plodinou pro zajištění rodinného příjmu kakao. Vedlejším zdrojem jsou plantejny, ananas, mango, pomeranče a chov kuřat. Kromě toho pěstují pro vlastní potřebu banány, citrusové plody, batáty a zeleninu.
Cíl COOPROAGRO je ambiciózní - chce se stát jedním z nejvýznamnějších exportérů vysoce kvalitního kakaa v Dominikánské republice. Na realizaci této vize pracuje téměř 100 zaměstnanců, z nichž většina se věnuje zpracování, zajišťování kvality a technickému poradenství producentů. I proto členové družstva nejdříve vybudovali centrální zpracovatelský závod na fermentaci a sušení kakaových bobů, aby mohli lépe kontrolovat a dále zvyšovat kvalitu kakaa. Fairtrade prémie pak využívali na stavbu silnic a mostů, elektrifikaci, rekonstrukci školy a výstavbu nemocnice. Dnes se společné peníze kromě infrastrukturních projektů investují do zlepšení zpracovatelských závodů a zavádění opatření pro další zvyšování a zajištění kvality. To je možné i díky tomu, že COOPROAGRO dnes dle spravedlivých obchodních podmínek fair trade prodává více než 90 % své produkce.
Kvalitní bio fair trade třtinový cukr
Manduvirá je družstvo pěstitelů cukrové třtiny z Arroyos y Esteros (v překladu potoky a bažiny) v Paraguayi. Organizace byla původně založena v roce 1975 skupinou učitelů a zemědělců kvůli drobným půjčkám. Aktivity se však postupem času rozšiřovali a začátkem 90. let se asi 120 pěstitelů soustředilo na společnou výrobu melasy z cukrové třtiny. V roce 1999 získali certifikaci Fairtrade, o 5 let později bio certifikaci a v roce 2005 se uskutečnil první přímý vývoz třtinového cukru do zahraničí.
Začátkem roku 2015 se podařilo uvést do provozu vlastní cukrovar, což družstvu přineslo nemalé uznání a pozornost. Generální ředitel Andrés Gonzales tuto událost vystihl slovy: „Splnil se nám sen o cukrovaru, který bude vlastnit družstvo namísto soukromých podnikatelů.“ V provozu navíc vzniklo kolem 200 nových pracovních míst. Dnes Manduvirá vyváží vysoce kvalitní bio třtinový cukr do více než 18 zemí světa a je největším světovým družstvem s certifikací Fairtrade, které si cukr vyrábí a zpracovává samo.
Manduvirá je malorolnické družstvo, jehož asi 1700 členů má obvykle pozemky o výměře 3,8 hektaru. Kromě cukrové třtiny pěstují hlavně ovoce, zeleninu, arašídy, stévii, bavlnu a sezam. Pěstování je výhradně ekologické, chemická hnojiva jsou přísně zakázána. Aby půda zůstala vitální a úrodná, vysazují se rostliny vázající dusík, jako jsou fazole. Nejméně 7 % plochy každého člena musí zůstat chráněným územím a nesmí být osázeno. Manduvirá má vyškolené interní inspektory, kteří dodržování přísných směrnic kontrolují. Farmáři se řídí principy udržitelnosti a snaží se využívat co nejméně neobnovitelných zdrojů energie.
Složení: surový třtinový cukr, SUŠENÉ PLNOTUČNÉ MLÉKO (23 %), kakaové máslo, kokosový tuk, kakaová hmota, mrazem sušený jahodový prášek (0,6 %), přírodní aroma, bourbonská vanilka, emulgátor slunečnicový lecitin. Může obsahovat stopy pšenice a skořápkových plodů. Obsah kakaové sušiny v čokoládě min. 38 %; obsah náplně 30 %. Všechny suroviny kromě aromatu pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Energetická hodnota: | 2400 kJ/577 kcal |
Tuky: | 38,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 26,4 g |
Sacharidy: | 48,0 g |
z toho cukry: | 47,2 g |
Bílkoviny: | 7,5 g |
Sůl: | 0,22 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Mléčná čokoláda |
---|---|
Hmotnost: | 0.115 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Druh čokolády: | mléčná |
Hmotnost: | 100 g |
Obsah kakaové sušiny: | 38 % |
Vegan: | ne |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Fairtrade: | Certifikace Fairtrade |