Bio mléčná čokoláda s jahodovou náplní, 100 g

Kód: EZ971953
Bez lepku Bio
82 Kč 73 Kč bez DPH 82 Kč / 100 g
Skladem (1 ks)

Bio mléčná čokoláda vyrobená bean-to-bar z dominikánských kakaových bobů s 38 % kakaa a krémovou náplní s mrazem sušenými jahodami a plnotučným mlékem. Min. trvanlivost do 03/2025.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Datum minimální trvanlivosti do 03/2025.

Výjimečná bio mléčná čokoláda s 38 % fair trade kakaa a plnotučným mlékem plněná mléčným jahodovým krémem (30 %). Čokoláda je přitom vyrobena bean-to-bar pod střechou jediné čokoládovny přímo z kakaových bobů od sdružení drobných pěstitelů COOPROAGRO z Dominikánské republiky až po finální tabulku čokolády. Třtinový cukr dodává kooperativa Manduvirá z Paraguaye rovněž dle pravidel fair trade. Mrazem sušené jahody v mléčné náplni pak zajišťují skutečnou a přirozenou jahodovou chuť. Obal čokolády se obešel bez hliníku, a omezuje tak svůj dopad na životní prostředí.

Poctivé bio fair trade kakao

Kakaové boby pro výrobu této čokolády dodává sdružení drobných pěstitelů COOPROAGRO (Cooperativa de Productores Agropecuarios), které vzniklo v roce 2007 odtržením od starší organizace CONACADO a už o rok později získalo certifikaci ekologického zemědělství i Fairtrade. Jde o regionální zastřešující organizaci, která působí v 25 okresech 6 provincií na severovýchodě Dominikánské republiky a sdružuje na 3 390 členů včetně více než 500 žen, kteří vlastní v průměru 5,3 hektaru půdy. Mnozí z farmářů dříve pěstovali kávu, ale dnes je jejich nejdůležitější plodinou pro zajištění rodinného příjmu kakao. Vedlejším zdrojem jsou plantejny, ananas, mango, pomeranče a chov kuřat. Kromě toho pěstují pro vlastní potřebu banány, citrusové plody, batáty a zeleninu.

Cíl COOPROAGRO je ambiciózní - chce se stát jedním z nejvýznamnějších exportérů vysoce kvalitního kakaa v Dominikánské republice. Na realizaci této vize pracuje téměř 100 zaměstnanců, z nichž většina se věnuje zpracování, zajišťování kvality a technickému poradenství producentů. I proto členové družstva nejdříve vybudovali centrální zpracovatelský závod na fermentaci a sušení kakaových bobů, aby mohli lépe kontrolovat a dále zvyšovat kvalitu kakaa. Fairtrade prémie pak využívali na stavbu silnic a mostů, elektrifikaci, rekonstrukci školy a výstavbu nemocnice. Dnes se společné peníze kromě infrastrukturních projektů investují do zlepšení zpracovatelských závodů a zavádění opatření pro další zvyšování a zajištění kvality. To je možné i díky tomu, že COOPROAGRO dnes dle spravedlivých obchodních podmínek fair trade prodává více než 90 % své produkce. 

Kvalitní bio fair trade třtinový cukr

Manduvirá je družstvo pěstitelů cukrové třtiny z Arroyos y Esteros (v překladu potoky a bažiny) v Paraguayi. Organizace byla původně založena v roce 1975 skupinou učitelů a zemědělců kvůli drobným půjčkám. Aktivity se však postupem času rozšiřovali a začátkem 90. let  se asi 120 pěstitelů soustředilo na společnou výrobu melasy z cukrové třtiny. V roce 1999 získali certifikaci Fairtrade, o 5 let později bio certifikaci a v roce 2005 se uskutečnil první přímý vývoz třtinového cukru do zahraničí. 

Začátkem roku 2015 se podařilo uvést do provozu vlastní cukrovar, což družstvu přineslo nemalé uznání a pozornost. Generální ředitel Andrés Gonzales tuto událost vystihl slovy: „Splnil se nám sen o cukrovaru, který bude vlastnit družstvo namísto soukromých podnikatelů.“ V provozu navíc vzniklo kolem 200 nových pracovních míst. Dnes Manduvirá vyváží vysoce kvalitní bio třtinový cukr do více než 18 zemí světa a je největším světovým družstvem s certifikací Fairtrade, které si cukr vyrábí a zpracovává samo.

Manduvirá je malorolnické družstvo, jehož asi 1700 členů má obvykle pozemky o výměře 3,8 hektaru. Kromě cukrové třtiny pěstují hlavně ovoce, zeleninu, arašídy, stévii, bavlnu a sezam. Pěstování je výhradně ekologické, chemická hnojiva jsou přísně zakázána. Aby půda zůstala vitální a úrodná, vysazují se rostliny vázající dusík, jako jsou fazole. Nejméně 7 % plochy každého člena musí zůstat chráněným územím a nesmí být osázeno. Manduvirá má vyškolené interní inspektory, kteří dodržování přísných směrnic kontrolují. Farmáři se řídí principy udržitelnosti a snaží se využívat co nejméně neobnovitelných zdrojů energie. 
 

Složení: surový třtinový cukr, SUŠENÉ PLNOTUČNÉ MLÉKO (23 %), kakaové máslo, kokosový tuk, kakaová hmota, mrazem sušený jahodový prášek (0,6 %), přírodní aroma, bourbonská vanilka, emulgátor slunečnicový lecitin. Může obsahovat stopy pšenice a skořápkových plodů. Obsah kakaové sušiny v čokoládě min. 38 %; obsah náplně 30 %. Všechny suroviny kromě aromatu pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.

 Energetická hodnota: 2400 kJ/577 kcal
 Tuky: 38,9 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 26,4 g
 Sacharidy: 48,0 g
      z toho cukry: 47,2 g
 Bílkoviny: 7,5 g
 Sůl: 0,22 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Mléčná čokoláda
Hmotnost: 0.115 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: mléčná
Hmotnost: 100 g
Obsah kakaové sušiny: 38 %
Vegan: ne
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Fairtrade: Certifikace Fairtrade
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: