Bio vegan čokoláda s kešu, karamelem a Fleur de sel, vyrobená v Ghaně, 80 g

Kód: FA633506
Novinka Bez lepku Vegan Bio
133 Kč 119 Kč bez DPH 166,25 Kč / 100 g
Skladem (>10 ks)

Výjimečná rafinovaná superfair čokoláda z kakaa, kešu, karamelu a mořské soli, lehce se rozplývající v ústech. Čokoláda bean to bar bez emulgátorů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Protiklady se přitahují a to je přesně to, co dělá tuto vegan čokoládu tak výjimečnou a neodolatelně sladko-slanou pochoutkou. Krémová karamelová chuť se snoubí s jemnou špetkou mořské soli Fleur de sel a jemně se rozpouštějící čokoládou. Taková rostlinná čokoláda je lepší než mléčná. K základu 42 % kakaa a krému z kešu oříšků se pojí ještě karamel (12 %) a  mořská sůl (0,75 %). Čokoláda bean to bar - kompletně vyrobená od kakaových bobů až po finální tabulku přímo v Ghaně a to včetně obalu. Výroba je zde navíc CO2 neutrální.

  • Super fair = kompletně vyrobená v Ghaně v místě pěstování dle pravidel fair trade.
  • 100 % bio = certifikované ekologické zemědělství kakaa, třtinového cukru i kešu oříšků.
  • 100 % vegan = pouze rostlinné ingredience zcela bez jakýchkoli živočišných složek.
  • CO2 neutrální = produkce je klimaticky neutrální, první taková čokoládovna v Ghaně.
  • Plastic free = balení čokolády se obešlo bez plastu. Fairafric využívá biologicky rozložitelný film.

Použité kakao s certifikací ekologického zemědělství (bio/organic) je v Ghaně zcela mimořádné. Běžně se exportuje jen konvenční a ve velmi nízké kvalitě kvůli nízké ceně, kterou nastavili velcí zpracovatelé. Toto kakao však pěstuje na 1400 drobných zemědělců kooperativy Yayra Glover v regionech Suhum a Volta, kteří se pro zvýšení biodiverzity starají také o kokosové palmy. 

Koupí této čokolády zásadním způsobem zvyšujete příjem místních pracovníků i jejich přístup ke vzdělání a zdravotní péči. Přestože ze západní Afriky pochází 70 % kakaa obchodovaného na světě, vyrábí se zde méně než 1 % čokolády. Přesunem výroby do země původu tak přidanou hodnotu vracíte zpět místním lidem a mluvíme už o "super-fair" přístupu.

Bio čokoláda vyrobená v Ghaně jako vzor fair trade

Čokolády Fairafric jsou něčím velmi výjimečným a nám je velkou ctí být jejich exkluzivním dovozcem do České republiky. Fairafric je ukázkový model, jak by měla vypadat fair trade produkce potravin, a znamená skutečnou změnu. Celých 70 % kakaa, které se na světě vyváží ze zemí svého původu, pochází z Afriky, ovšem ani ne 1 % čokolád je v Africe také vyrobeno. Pěstitelé mnohdy ani neznají produkt, pro který své kakao pěstují.

Čokolády Fairafric se však kompletně vyrábí v Ghaně, a to od samotných kakaových bobů, až po finální tabulku čokolády. Celý proces výroby je tak odpovědností producentů a projekt zajišťuje také kvalifikované pracovní příležitosti mimo zemědělství. Mimoto místním lidem přináší 5x větší výnos, než když exportují jen surové kakaové boby do Evropy. Odměny producentů jsou také zhruba 3x vyšší, než garantuje certifikace Fairtrade International, a 6x vyšší, než při kontroverzní certifikaci UTZ.

Fair trade čokolády fairafric znamenají skutečnou změnu

Společnost fairafric byla založena v roce 2016 po úspěšné crowfundingové kampani v Německu a má zde jen 6 zaměstnanců. Naproti tomu v Ghaně mají podíl na společnosti místní pěstitelé kakaa, z nichž 71 % tvoří ženy. Samozřejmostí jsou školení o udržitelném zemědělství s cílem odpovědně zvyšovat produkci a kvalitu místních kakaových bobů. Díky vyšším příjmům také stále více dětí a mladých získává přístup k vyššímu vzdělání a zdravotní péči. Veškerá produkce a výroba probíhá v Ghaně, z Německa je řízen pouze prodej a logistika projektu. Čokolády fairafric už tak ochutnali lidé v min. 78 zemích světa.

Čokoládovna Niche Cocoa stojí ve městě Tema, asi 25 km od ghanského hlavního města Accra. Má zhruba 300 zaměstnanců, jejichž nástupní plat je 6,4x vyšší, než minimální mzda v Ghaně. Zajišťuje bezplatnou zdravotní péči, zaměstnance školí v první pomoci a má vlastní penzijní program. Pracovní týden má 36 hodin a případné přesčasy jsou placené (nezapomínejme, že Ghana je tropický stát ležící jen kousek od rovníku). Produkce je uhlíkově neutrální.

Složení z ekologického zemědělstvísurový třtinový cukr, kakaová hmota, KEŠU OŘECHY (20 %), kakaové máslo, karamel 12 % (surový třtinový cukr, kakaové máslo), mořská sůl Fleur de Sel (0,75 %). Obsah kakaové sušiny v čokoládě min. 42 %. Může obsahovat stopy mléka a dalších ořechů.

Energetická hodnota: 2309 kJ/551 kcal
 Tuky: 37 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 19 g
 Sacharidy: 49 g
      z toho cukry: 43 g
 Bílkoviny: 6,0 g
 Sůl: 0,75 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Hořká čokoláda
Hmotnost: 0.09 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: vegan
Hmotnost: 80 g
Obsah kakaové sušiny: 42 %
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Fairafric: Fair trade garance Fairafric
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: