Bio hořká čokoláda Nikaragua 75 %, 100 g

Kód: TE900045
Bez lepku Vegan Bio
84 Kč 75 Kč bez DPH 84 Kč / 100 g
Momentálně nedostupné
Položka byla vyprodána…

Aromatická hořká čokoláda se 75 % kakaa odrůd Criollo a Trinitario z autonomní oblasti Nikaraguy s vůní sušeného ovoce a čerstvých lískových oříšků.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Aromatická hořká čokoláda se 75 % kvalitního kakaa s nádherně rozvinutou vůní připomínající sušené ovoce a čerstvé lískové oříšky. Na 300 malých farmářů  kooperativy CACAONICA pěstuje staré kakaovníky Criollo a Trinitario v jejich přirozeném prostředí pod lesním krytem. Jsou uznávanými průkopníky ekologického pěstování kakaa v Nikaragui a pracují ve 42 komunitách v okolí města Waslala v autonomní oblasti Severního karibského pobřeží (RACCN). Jde zároveň o vůbec největší region země, kde žije řada různých domorodých skupin mluvících 7 regionálními úředními jazyky a několika dalšími.

Kooperativa CACAONICA vznikla v roce 2000 jako iniciativa k zapojení producentů kakaa do obnovy opuštěných kakaových zahrad v důsledku šíření houbové choroby Monilia (Moniliophthora roreri), která masivně postihla pěstování kakaa. Jejím cílem je být trvale udržitelnou asociační organizací a lídrem v produkci kvalitního bio kakaa, která zlepšuje kvalitu života kakaových rodin v regionu. Kakaové boby drobných členů Cacaonica mají speciální vlastnosti pro výrobce čokolády, kteří vyrábí speciální čokolády například pro specializované trhy. Právě to je povzbuzuje a motivuje k tomu, aby se od zbytku odvětví odlišovali produkcí vysoce kvalitního kakaa s jedinečným původem a udržitelností v oblasti sociální, ekonomické i životního prostředí.

Své kakaovníky pěstují tradiční formou agrolesnictví. Tedy způsobu hospodaření, který kombinuje pěstování dřevin se zemědělskou produkcí na jednom pozemku. To snižuje závislost lidí na jedné plodině, zvyšuje produktivitu, podporuje biodiverzitu, zlepšuje zadržování vody, ochranu plodin před extrémním počasím a omezuje dopady klimatických změn. Hlavní sklizeň kakaa zde probíhá od listopadu do května a vyloupané kakaové boby se v ústřední zpracovně kooperativy fermentují dle agroklimatických podmínek 4-6 dní a suší dalších 4-8 dní. Samotná čokoláda se pak vyrábí v Itálii.

Terra Etica je kooperativní projekt francouzské společnosti Ethiquable, ve kterém sociální a lidské hodnoty klademe do středu ekonomiky. Spravedlivé ceny zajišťují spravedlivou odměnu a kontrolované ekologické zemědělství jednotlivých složek ochranu životního prostředí a jeho zdrojů. Jako členové WFTO (World Fair Trade Organization) ctíme hodnoty spravedlivého obchodu fair trade, ale také mobilizujeme družstva po celém světě k udržení rolnického zemědělství místo průmyslového intenzivního způsobu plundrujícího lány krajiny.

Logo SPP, tedy Símbolo de Pequeños Productores, česky symbol malých výrobců, zaručuje na základě nezávislé certifikace spravedlivý obchod fair trade zaměřený výhradně na drobné zemědělství. Jde o mezikontinentální síť organizací malých producentů bio potravin, kteří bojují za uznání vysoké kvality produktů a pracují pro důstojný život a zdravou planetu pro všechny.

Potisk kartonového obalu čokolády využívá inkousty na rostlinné bázi. 

Složení z kontrolovaného ekologického zemědělství: kakaová hmota (66 %), třtinový cukr, kakaové máslo. Bez lepku. Obsah kakaové sušiny min. 75 %. Může obsahovat stopy ořechů, mléka, lepku a sezamu.

 Energetická hodnota: 2457 kJ/593 kcal
 Tuky: 45 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 27 g
 Sacharidy: 32 g
      z toho cukry: 24 g
 Bílkoviny: 9,5 g
 Vláknina: 9,7 g
 Sůl: 0 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Hořká čokoláda
Hmotnost: 0.115 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: hořká
Hmotnost: 100 g
Obsah kakaové sušiny: 75 %
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
WFTO: Garance World Fair Trade Organization
SPP: Symbol malých výrobců
Položka byla vyprodána…
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: