Bio černý čaj Zlatý Yunnan Lincang sypaný, 70 g

Kód: FO617076
Bez lepku Vegan Bio
129 Kč 115 Kč bez DPH 184 Kč / 100 g
Skladem (8 ks)

Nejslavnější čínský černý čaj z vůbec nejstarší čajové provincie v zemi tvořený drátkovitě svinovanými listy se zlatými tipsy a nálevem barvy červeného zlata.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kvalitní třída GFOP zlatého yunnanského černého čaje z volněji drátkovitě svinovanými celými listy s podílem zlatých tipsů. Jeho nálev vytváří barvu červeného zlata, odlišnou od ostatních černých čajů, proto se také jmenuje zlatý. Zlaté pupeny na listech pak někdy vytváří na hladině po obvodu šálku čaje mimořádně krásnou zlatou linku zvanou „Golden Ring“. Vyvážená plná chuť je lehce nasládlá, jak je typické pro čaje z této oblasti, má květinové tóny a lehký kouřový nádech. Jeho dochuť je velmi příjemná a dlouhotrvající.

Nedotčené horské masivy oblasti Lincang (čínsky Lin-cchang) v jihozápadní části provincie Yunnan (Jün-nan) jsou územím lidu Wa, domovem nejstarších pěstitelů čaje a těch nejstarších čajovníků v zemi, kolébkou čínských čajů. Zdejší divoká příroda, tisíciletími ověřený způsob života a místní čajové zahrady jsou světoznámé. Černý čaj z Yunnanu je místním hlavním vývozním artiklem a patří k těm nejžádanějším čínským čajům vůbec.

Zlatému yunnanskému čaji se říká také Dian Hong. Diang je starý název pro Yunnan, zatímco Hong znamená „červený (čaj)“, protože tak zde říkají černým čajům pro jejich červený nálev. Díky čisté přírodě ve vysoké nadmořské výšce a čistě ekologickému způsobu pěstování tohoto čaje se můžete těšit z vysokého obsahu rostlinných sloučenin bohatých na antioxidanty zvaných polyfenoly.

Yunnan má vysokou nadmořskou výšku průměrně kolem 1950 m n. m. a klima ovlivněné Tichým i Indickým oceánem. Sklizeň čajovníků čínských (Camellia sinensis) zde neprobíhá jen zjara jak je obvyklé jinde v zemi, ale i na podzim, kdy mají čajovníkové listy ty nejlepší vlastnosti. Sklizené listy se rozloží na rošty a nechají zavadnout. Následuje svinování, ať už ruční, nebo pomocí tzv. rollerů, a teprve pak oxidace, která dělá černé čaje černými čaji. Při té lístky mění barvu a získávají svou vůni a chuť. Na závěr je čaj sušen, tříděn a exportován. 

Příprava: 1 lžičku čaje v šálku zalijeme vroucí vodou a necháme 3–4 minuty louhovat. Je dostatečně silný na to, aby snesl i přidání trochy mléka či cukru.

Složení: bio černý čaj sypaný 100 %.

Doplňkové parametry

Kategorie: Černý čaj sypaný
Hmotnost: 0.085 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 70 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Bio CZ: Produkt ekologického zemědělství
Fairobchod: Fair trade garance Fairobchod
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: