Bio kakaový prášek vysokotučný holandského typu, 250 g
Kód: FO150252Detailní popis produktu
Kakaový prášek zpracovaný starým a slavným holandským procesem, tedy alkalizací, která kakao zbaví kyselosti, zlepší jeho rozpustnost a ztmaví barvu. Pro svůj plný obsah kakaového másla - celých 20-22 %, což je u kakaového prášku druhý nejvyšší stupeň - osloví i náročné cukráře a milovníky kakaa. Je vhodný k přípravě skutečně kakaových nápojů, na vaření i pečení. Díky tmavé barvě těsto dobře obarví a neobsahuje žádný přidaný cukr.
Výběrové kakao v bio kvalitě, obchodované dle pravidel fair trade a s minimálním obsahem kadmia. Tři podmínky, které jsme od našeho kakaa vyžadovali, abychom ho byli ochotni nabídnout jako skutečně to nejlepší. Minimální obsah kadmia, které je jinak v kakau často přítomné, ho určuje i k přímé spotřebě bez dalších úprav.
Na rozdíl od běžných prášků je tento vyroben z prvotřídních kakaových bobů zejména odrůdy Hispaniola z Dominikánské republiky. Takové boby jsou i v zemi původu exkluzivním zbožím, protože export země spoléhá na běžný typ kakaovníků Sánchez. Srovnání se západoafrickým kakaem bez organického zemědělství, které tvoří drtivou většinu světové produkce a obchodu, snad není třeba rozebírat. Díky dlouhodobému partnerství výrobce s pěstiteli kakaa v rámci fair trade přístupu a naší dlouhodobé spolupráci se pak můžete na vysokou kvalitu kakaového prášku spolehnout dlouhodobě. Drobní farmáři ze sdružení COOPROAGRO a FUNDOPO v Dominikánské republice si i díky fair trade sazenice nových stromů pěstují sami ve speciální zahradě a dále je rozváží na jednotlivé farmy.
Exkluzivní kakaový prášek nejvyšší kvality s velice nízkým obsahem kadmia
Kakaovníky často rostou na sopečné půdě, ze které do sebe dobře akumulují kadmium. Kakao s vyšším obsahem tohoto těžkého kovu tak musí projít ještě dalším zpracováním. Díky cílené práci v zahradách a speciálnímu výběru však tento bio kakaový prášek přirozeně obsahuje jen naprosto minimální množství kadmia a je vhodný k přímému použití bez obav. Evropská komise stanovila maximální limit kadmia pro kakaové prášky v EU ve výši 0,6 mg/kg. Toto výjimečné kakao však dle laboratorní analýzy obsahuje jen 0,38 mg/kg, tedy 63 % stanoveného limitu.
Prosím, věnujte tomuto tématu pozornost. Aktuální limity obsahu kadmia v kakaovém prášku a čokoládě platí v EU teprve od 1.1.2019. Při našem hledání a vybírání dodavatele kakaového prášku jsme se přitom setkali i s tím, že výrobce počítá s dalším zpracováním produktu, a tak obsah kadmia ve svém zboží nehlídá a nezná. U běžně dostupných kakaových prášků se přitom obsah kadmia neuvádí (není to povinné), ale z logiky produkce a prodejních cen je velmi pravděpodobné, že snaha výrobců cílí v lepším případě jen na splnění zákonného limitu a nic víc. Od roku 2022 platí také limity pro max. obsah kadmia v hnojivech používaných v EU, což dokládá závažnost věci a že se vyplatí připlatit si za kvalitu potravin.
Výroba bio kakaového prášku
Kakaové boby, ze kterých je toto kakao vyrobeno, vypěstovali drobní farmáři dle pravidel ekologického zemědělství a fair trade. Ze sklizených kakaových lusků získávají kakaové boby, které 5-7 dní fermentují ve velkých nádržích. Následuje cca pět dní sušení na slunci. Pak se sklizeň dále čistí a přebírá a po upražení drtí na kakaovou drť, ze které se odstraňují uvolněné slupky a tvrdý klíček. Drť se pak mele na kakaových mlýnek a ze vzniklé kakaové hmoty se následně lisuje kakaové máslo. Zbylá sušina je kakaovým práškem, ať už s vyšším či nižším obsahem tuku.
Výběrové kakao v bio kvalitě obchodované dle pravidel fair trade
Jednotliví drobní pěstitelé kakaových bobů určených k výrobě tohoto kakaového prášku jsou sdruženi zejména v organizaci FUNDOPO v Dominikánské republice. Ta byla založena v roce 2002 s 84 rodinami pěstitelů kakaa, ale dnes už má více než 2000 členů. 25 % fairtradové prémie vyplácí přímo jednotlivým pěstitelům, 75 % pak investuje do komunitních projektů jako byla v posledních letech výstavba akvaduktů pro 280 rodin, několika infrastrukturních budov, distribuce nových sazenic a různá opatření proti šíření Covid 19.
Součástí férovějšího přístupu k pěstitelům je v případě tohoto produktu také společnost YACAO založená v roce 1999. Úkolem jejích 100 stálých zaměstnanců je zajistit vysokou kvalitu produkce kakaa pro export, pomáhat drobným pěstitelům zlepšovat kvalitu jejich života a garantovat skutečnou etiku spravedlivého obchodu. YACAO je přítomna ve všech důležitých pěstitelských oblastech a radí místním ve zvyšování kvality v každém kroku produkce kakaa od pěstování po export. Provozuje například vlastní školku s cenově dostupnými sazenicemi kakaovníků.
Složení: bio alkalizovaný kakaový prášek s obsahem tuku 20-22 %. Prášek není uměle dobarvován. Bez lepku, bez laktózy, vhodné pro vegany.
Uchovávejte v chladu a suchu.
Energetická hodnota: | 1615 kJ/386 kcal |
Tuky: | 21,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 13,2 g |
Sacharidy: | 12,4 g |
z toho cukry: | 0,3 g |
Bílkoviny: | 22,3 g |
Sodík: | 20 mg |
pH: | 6,5-7,6 |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bio kakaový prášek, bio kakao |
---|---|
Hmotnost: | 0.278 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 250 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |