Bio nepražené kakaové boby Svatý Tomáš CECAQ 11, 250 g

Kód: FO111253
Bez lepku Vegan Bio
229 Kč 204 Kč bez DPH 92 Kč / 100 g
Skladem (>10 ks)

Výjimečné intenzivní bio kakaové boby z regionu Mestre António na jihu ostrova od slavných CECAQ 11 s krásně kulatým profilem s tóny ovoce a nádechem kešu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Unikátní kakaové boby z regionu Mestre António na jihu ostrova Svatého Tomáše pěstované důsledně dle pravidel ekologického zemědělství slavnými průkopníky kakaového bio zemědělství CECAQ 11. Vyznačují se intenzivní kakaovou chutí s krásně kulatým profilem s tóny čerstvého tropického ovoce a nádechem kešu oříšků a lehounce pikantního křupavého pečiva.

První kakao dovezli na tropický ostrov Svatého Tomáše portugalští kolonisté kolem roku 1850. Následně se západoafrický Čokoládový ostrov stal i díky práci otroků největším světovým producentem kakaa. Sehrál klíčovou roli při rozšiřování kakaovníků v západní Africe i Latinské Americe a zpopularizoval kakao i na evropské pevnině. Genetická zásoba tohoto a sousedního Princova ostrova sloužila jako základ pro rozvoj africké odrůdy kakaa Amelonado. 

Družstvo CECAQ 11 sdružuje 11 komunit pěstitelů kakaa na jihu ostrova Svatého Tomáše a tvoří ho 402 žen a 733 mužů. Tito zemědělci jsou průkopníky ekologického zemědělství v regionu známí po celém světě a nepřekvapí, že se také hrdě hlásí k principům spravedlivého obchodu fair trade. Svým stromům věnují náležitou péči a díky férovým cenám jsou schopni stárnoucí kakaovníky nahrazovat novými, které roubují a vytváří produktivnější a odolnější hybridy, které začínají plodit již po dvou letech. Fairtradové prémie vkládaly v posledních letech do výstavby mateřské školky.

Hlavní sklizeň zde probíhá od března do května a čerstvě sklizené kakaové boby fermentují přímo farmáři v místě. V následujících letech ale družstvo plánuje zřídit centrální fermentační centra, sušárny a sklady, a poskytovat tak ještě další podporu členům ve zvyšování kvality, chuti a optimalizaci sklizně.

Kvalitní kakaové boby jsou považovány za jednu z vůbec nejkomplexnějších potravin světa. Bio kakaové boby jsou výživovou bombou, která je přirozená a zcela přírodní bez jakýchkoli přídavků a úprav. Bio fair trade nepražené kakaové boby mají unikátní vlastnosti - výjimečně vysokou koncentraci vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů a jsou přitom pěstované v čisté přírodě za použití jen místních tradičních postupů. Skutečný "pokrm bohů", jak kakaovník nazval Carle Linné při tvorbě botanického názvosloví v 18. století. A když Evropa tuto cennost objevovala, byla k dostání pouze v těch nejlepších lékárnách za cenu, kterou si mohl dovolit jen málokdo.

Složení: bio nepražené kakaové boby celé 100 %. Bez lepku, vhodné pro vegany.

Energetická hodnota: 2600 kJ/621 kcal
 Tuky: 52 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 33 g
 Sacharidy: 25,8 g
      z toho cukry: 0,2 g
 Vláknina: 25,6 g
 Bílkoviny: 12,6 g
 Sůl: 0,25 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bio kakaové boby
Hmotnost: 0.256 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 250 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Bio CZ: Produkt ekologického zemědělství
Fairobchod: Fair trade garance Fairobchod
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: